Folytatásos regény, álmodott világ, amelyben bármilyen egybeesés csupán illúzió

2010. augusztus 28., szombat

Miért kötnek az emberek házasságot?

Az én fiatalságom idejében még az volt a szokás, hogy ha két ember megfelelő korban volt, és megfelelőnek találta a partnerét, akkor házasságot kötött. Ez a kötelék már másról szólt, mint anyáink, nagyanyáink idején, de még mindig a régi erkölcsrend korlátai határozták meg a létét. Manapság, természetes, hogy ha két ivarérett fiatal találkozik, akkor nemi életet is él. Biztosított a nyugodt, biztonságos, meghitt környezet, és mivel minden alapvető emberi igény is kielégíttetik: - " Ehess, ihass, ölelhess, alhass! / A mindenséggel mérd magad! " ( József Attila) -Tulajdonképpen miért is házasodni ? Különösen, ha szülő fizeti a rezsit és minden felmerülő kényelmetlenséget megold. Nekünk ha élvezni akartuk a felnőtt élet előnyeit, akkor vállalnunk kellett az ezzel járó nehézségeket is . Vagyis képesnek kellett lennünk önmagunk, sőt gyermekeink ellátására.Természetesen szüleink, mint védőháló mögöttünk, alattunk voltak, de az önállóság megteremtése nagyon fontos volt. Gyermek- és ifjú korunkban sokkal inkább meg kellett felelni a felnőtt világ elvárásainak, mint a mostani gyerekeknek, ezért igyekeztünk megvalósítani a saját önállóságunkat, hogy a saját életünket, a saját igényünk szerint élhessük.


3 megjegyzés:

  1. Mi is pont erről beszélgettünk. Teljesen egyetértek a szavaiddal. Üdv:Ilda

    VálaszTörlés
  2. Mondhatnám persze, hogy változott a világ, és ez így van rendjén, de mégsem vagyok igazán elégedett azzal, amivé változott! :)

    VálaszTörlés
  3. Végülis nem tudom milyen korú vagy,úgyhiszem az én fiatalságom későbbre esett,de mindenképpen már elmúlt,mivel én is kivülről nézem a mai fiatalságot.Igen változott a világ és nem előnyére,de én újra és újra hangozatom,hogy nem a fiatalságot terheli a teljes felelősség az önállóság hiánya miatt.Hanem a szüleiket is,akik pici koruktól kezdve mindent megcsinálnak,elintéznek,kigondolnak,elélnek helyettük.Ha anyáinkat igy nevelték volna,ők is önállótlanok lettek volna.Számomra inkább az a kérdés:miért nem adta tovább ez a generáció az önállóságot és még sok más értéket??

    VálaszTörlés